Проект „Магия от хартия”

Проект Арт-ателие „Магия от хартия”
Спечелен пред Общински фонд „Култура” – гр. Шумен през 2009 г.
Период на реализация ноември 2009 г.- януари 2010 г.

* ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА

* АФИШ

 

Идеята за проекта “Магия от хартия” е провокирана от засвидетелствания интерес на шуменската общественост към културата, изкуството и философията на Далечния Изток. Не е случайно и съществуването на многобройни спортни клубове за източни бойни изкуства (карате киокошин, айкидо, кендо), курсове по йога, юмейхо, акупунктура в града ни, които са своеобразни проводници на далекоизточния мироглед.

Преките контакти с носители на тази култура през последните години поддържат и задълбочават процеса на междукултурния обмен. Широкото приложение на произведенията от хартия в ежедневието, в дома или на работното място, във вътрешния дизайн и желанието за обогатяване на културния живот и свободното време на шуменските граждани са главните причини за инициативата на Сдружение „Мисия култура” да реализира арт-ателието “Магия от хартия”.

Социалната и културната интеграция до голяма степен зависят от адекватно предложените обществени възможности. Заниманията с нетрадиционни изкуства са насочени към личностното развитие и социализация на определени групи лица, с цел подобряване качеството им на живот. Умението за изработване на оригами е различно от конвенционалните изкуства, защото е упражнение за ума – ребус, който трябва да бъде решен с ограничени средства. Доказано развива въображението, фантазията, математическите способности и представлява едно интелектуално предизвикателство за всеки.

Сдружението работи в тясна връзка с Община Шумен, Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”-Шумен и партнира със Скаутски клуб „Мадарски конник”, НЧ „Стилиян Чилингиров”-Шумен, Кендо клуб – Шумен и др. организации със сходни интереси. Проектът получи подкрепа и от г-жа Аки Сугимото – координатор на Японска културна доброволческа програма.

Организиран бе вътрешен конкурс за избор на най-добрите художествени произведения от хартия. Краен резултат бе организираната коледна изложба–базар от изработените художествени произведения.