Skip to main content
АРТ-АТЕЛИЕ „МАГИЯ ОТ ХАРТИЯ”
Проект финансиран от Об Ф „Култура” – гр. Шумен

Период на реализация: 

ноември 2009 г.- януари 2010 г.

Цели: 

Популяризиране на традиционни за Изтока форми, начини и средства за себеизразяване и пресъздаване на околния свят.

Резултати: 

Aтелие за изработване на оригами, конкурс за избор на най-добрите художествени произведения от хартия; коледна изложба–базар от изработените художествени произведения.

Още цели на проекта:

  • Съпоставяне на европейското и далекоизточното светоусещане за хармония; използване на всички форми на възпитателно–образователна работа за сенсибилизиране към различията.
  • Провокиране на креативност у подрастващите.
  • Предоставяне на платформа на хора от различни възрасти и социални групи за създаване на нови контакти.
  • Популяризиране на традиционни за Изтока форми, начини и средства за себеизразяване и пресъздаване на околния свят.
  • Развиване на сръчност и повишена чувствителност към естетиката в детайла и предлагане на иновативен поглед за приложението й.
  • хора от различни възрасти, професии и социални групи и включването им в образователни, културни и социални програми и инициативи.

Идеята за проекта “Магия от хартия” е провокирана от засвидетелствания интерес на шуменската общественост към културата, изкуството и философията на Далечния Изток. Не е случайно и съществуването на многобройни спортни клубове за източни бойни изкуства (карате киокошин, айкидо, кендо), курсове по йога, юмейхо, акупунктура в града ни, които са своеобразни проводници на далекоизточния мироглед.

Преките контакти с носители на тази култура през последните години поддържат и задълбочават процеса на междукултурния обмен. Широкото приложение на произведенията от хартия в ежедневието, в дома или на работното място, във вътрешния дизайн и желанието за обогатяване на културния живот и свободното време на шуменските граждани са главните причини за инициативата на Сдружение „Мисия култура” да реализира арт-ателието “Магия от хартия”.

Социалната и културната интеграция до голяма степен зависят от адекватно предложените обществени възможности. Заниманията с нетрадиционни изкуства са насочени към личностното развитие и социализация на определени групи лица, с цел подобряване качеството им на живот. Умението за изработване на оригами е различно от конвенционалните изкуства, защото е упражнение за ума – ребус, който трябва да бъде решен с ограничени средства. Доказано развива въображението, фантазията, математическите способности и представлява едно интелектуално предизвикателство за всеки.

Сдружението работи в тясна връзка с Община Шумен, Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”-Шумен и партнира със Скаутски клуб „Мадарски конник”, НЧ „Стилиян Чилингиров”-Шумен, Кендо клуб – Шумен и др. организации със сходни интереси. Проектът получи подкрепа и от г-жа Аки Сугимото – координатор на Японска културна доброволческа програма.

Организиран бе вътрешен конкурс за избор на най-добрите художествени произведения от хартия. Краен резултат бе организираната коледна изложба–базар от изработените художествени произведения.

© СНЦ “Мисия Култура” – гр. Шумен 2023